Monday 13 October 2014

Resepi Carrot Cake

Resepi ni ambik dalam satu blog tu tapi dah tak ingat dah blog mana. Terima kasih ye tuan empunya diri, ilmu tak rugi sekiranya dikongsi. Semoga Allah membalas segala kebaikanmu. Dah banyak kali try dah tau, memang TERBUKTI lah..sampai tetamu-tetamu masa open house raya request resepi ni la..hehehee

Tapi biasa lah ceq ni memang suka menderhaka sikit dari resepi asal, ikut selera masing-masing la, bukan apa resepi kek biasanya manis-manis belaka, ceq memang tak berapa suka makan manis-manis, so resepi tersebut telah dikurangkan sikit kuantiti gulanya tapi kek kalau kurang manis sangat pun tak sedap jugak, pernah try dulu, last-last kek tu selamat dalam tong sampah...huhuuuu..

So kita simpan resepi ni kat sini ye, takut terhilang plak..sebab kek ni sedap sangat & teramatlah senang nak buat guna ukuran cawan je & tak payah keluarkan mixer uolls ye, guna senduk je...nyummm..nyummmm.. 

Bahan-bahan:

2 atau 2 1/2 cawan parutan carrot
4 biji telur (suhu bilik)
1 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan gula kastor atau gula perang (kalau guna gula putih tu, letak 1 cawan dah cukup)
2 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 1/2 sdt baking powder
1/2 sdt serbuk kayu manis
1 sdt esen vanila
1/2 sdt garam (saya tak letak)
1 cawan walnut dicincang

Cara-caranya:

1. Tepung gandum, soda, baking powder, serbuk kayu manis, garam di ayak bersama & ketepikan.
2. Telur dipukul bersama gula, guna senduk kayu je, kemudian masukkan minyak, kacau sehingga sebati. Kemudian masukkkan bahan yang diayak kedalam adunan, kacau sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan esen vanila, parutan carrot & walnut cincang ke dalam adunan & gaul sehingga sebati.
4. Sapukan minyak pada loyang. Bakar pada suhu 185c selama 40 minit.

Taraaa..dah siap

My favourite cake

Memang SEDAPPPP sangat..tak payah frosting dengan cheese pun tak pe. Saya suka makan macam tu je...



No comments:

Post a Comment