Kita simpan lagi resepi kat sini ye, sebab resepi ni simple gile, guna ukuran cawan je, satu resepi untuk pelbagai jenis kek di atas. Sesuai sangat untuk orang yang ala-ala rajin macam ceq ni.
Asasnya kek butter, kalau kat dapur tu tak de butter, ganti je dengan minyak atau marjerin, so bila dah bahan utama bertukar, nama kek tu pun bertukarlah, dari kek butter jadilah kek minyak atau marjerin..senangkan..tak payah pening-pening, tapi rasa kek akan lain sikit la, kalau guna minyak, kek nya kurang lemak sikit..aku paling suka guna butter..lemak gitu..nyummm..nyummm..
Pastu dengan menggunakan resepi yang sama korang boleh jadikan adunan tersebut sebagai kek marble dengan hanya mengasingkan adunan menjadi dua adunan, satu adunan diletak chocolate emulco, kalau suka rasa mocha, masukkan sedikit bersama adunan, lagi satu adunan tu biar je plain macam tu..selang selikan adunan masa masukkan dalam loyang..pastu ambik pencukil gigi & larik-larikkan.
Selain itu adunan tersebut jugak boleh dijadikan kek pelangi, korang hanya asingkan adunan kepada beberapa bahagian, letakkan warna ikut suka hati korang..pastu ulang step kat atas..siap sudah
Kalau rasa nak makan kek orange, tambah je 1 biji orange..sonang kan
Aku memang suka makan kek yang simple-simple macam ni, boleh makan berulang-ulang compare kalau kek yang beraising bagai, memang satu potong dah stop, biasalah tekak orang kampung makan kek..hahahhahhh..dah tu cara buat pun senang ja...
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum / tepung kek (kalau pakai tepung kek dah tak payah tambah baking powder)
1 sdt baking powder
4 biji telur
1 cawan gula kastor
1 buku butter (250gm) / marjerin / 1 cawan minyak
1 sdt baking powder
4 biji telur
1 cawan gula kastor
1 buku butter (250gm) / marjerin / 1 cawan minyak
1sdt esen vanila
1/2 cawan susu full cream
1 sdt ovallet (optional) - pastikan ada cop halal ye. Ia menjadikan kek lebih gebu
1 sdt ovallet (optional) - pastikan ada cop halal ye. Ia menjadikan kek lebih gebu
Optional mengikut jenis kek:
- Untuk kek orange - tambah 1 biji orange (kulit diparut & diambil jus nya). Kalau takde orange, boleh guna dalam 4-6 sdb (1/2 cawan) pati orange sunquick. Saya tak tambah pape pewarna atau perisa oren. Sedap & gebu sangat, rasa fresh je bau kulit oren tu...nyummm..nyummmm
- Untuk kek orange - tambah 1 biji orange (kulit diparut & diambil jus nya). Kalau takde orange, boleh guna dalam 4-6 sdb (1/2 cawan) pati orange sunquick. Saya tak tambah pape pewarna atau perisa oren. Sedap & gebu sangat, rasa fresh je bau kulit oren tu...nyummm..nyummmm
Kek Oren Gebu Gebas |
- Untuk kek marble - tambah 2 sdt chocolate emulco. Optional - 1/2 sdt perisa mocha (kalau suka)
Kek Marble Mocha |
- Untuk kek pelangi - guna pelbagai jenis pewarna
Cara-Cara:
1. Pukul butter/marjerin bersama gula sehingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebijik. Pukul lagi sehingga menjadi sedikit keputihan. Masukkan sekali esen vanila & ovallet. Kalau buat kek orange, pukul sekali parutan kulit orange bersama adunan butter. Kalau guna minyak hanya pukul gula bersama telur, kemudian baru masukkan minyak.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan butter tadi. Masukkan susu. Kalau kek oren, jangan lupa masukkan jus oren yang telah ditapis. Kemudian kacau guna senduk sehingga sebati.
3. Sediakan loyang, sapukan sikit dengan minyak atau butter, masukkan adunan & bakarlah suhu 180c selama 40-50 minit.
Taraaa..siap sudah, 1 jenis resepi untuk pelbagai jenis kek..
Untuk hiasan, ikut suka hati korang la, boleh letak almonds flakes ke chocolate rice ke atau taburkan je dengan icing sugar atau tak payah letak pape pun ok je...
Semua jenis kek di atas, ceq dah try ye guna resepi ni je..ada pelbagai resepi & cara sebenarnya tapi untuk orang yang ala-ala rajin, resepi di atas amatlah sesuai..
Selamat mencuba!!!!!
No comments:
Post a Comment